Bebeklerde Uyku Sorunları
- 14/07/2018
- 0
Hastaneden eve gelip mışıl mışıl uyuyan bebekler sonraki günlerde dünyaya adapte olamadıklarını hissetmeye başlar ve ağlarlar. Dünyayı yadırgar, anne karnındaki gibi rahat edemezler. İlk haftalarında bebek uzun ağlama seansları geçirebilir, bu bize bebeğin kolik olduğunu düşündürebilir. Ya da bazı günleri iyi geçirip, bazı uyku seanslarını idare ediyordur, kolik yani gazlı değildir ama zor uyuyordur, uykuya geçişte zorlanıyordur. Bebekler kendi kendilerine dalma becerilerini zamanlar geliştirirler. Zor dalıp sık uyanırlar. Tekrar dalmayı tek başlarına yapamazlar. Elleri kolları bazen uyutmaz onları, ya da hemen sonra uyandırır. Kundak gündeme gelir o zaman. Yıllar sonra modern ebeveyn yaklaşımlarına tekrar eklenen Kundak terimi şaşırtabilir yeni anne babaları. Bazen hemen sözlüklerine katmak istemiyor, bazen de eskilerde var bir hikmet düşüncesiyle benimsiyorlar. Her iki durumda da kesinlikle faydalı bir detaydır, doğru uygulandığında birçok yenidoğan anne-babasına kurtarıcıdır.
Uyku Sorunlarıyla Başa Çıkma
“Bebeği Sakinleştirme Becerisi” anne-babanın çok rahat geliştirebildiği bir beceri, öğrenebilen metodları içeren bir yaklaşım zinciridir. Uyku konusuna buradan başlamak pek çok açıdan faydalıdır. Bu alanda başarı hisseden ebeveyn, ebeveynlik becerileri konusunda gelişmeye başlayan güven ile “Empati kurma, Gözlem yapma, Etkin dinleme, Sınır koyma” gibi daha yıllarca gerekecek becerilere yatırım yapar, deneyim kazanmaya başlar. En önemlisi, bebek ile iyi bir ilişki başlar, kurulan bağ sıkı olur. Bir bebek ağlamasını iyi anlama ve yorumlama pek çok alanda işe yarayan pozitif iletişime başlangıç olur.
Tüm bu bahsedilen kavramları içine alan bir Uyku Eğitimi başarılıdır. “İletişim, İlişki ve Bağ Kurma” dan bahsetmeden bebeklerin uyku problemine çözüm üretmek, bebeğin sadece daha fazla ağlamasına değil, anne-babanın da ebeveynlik duygularının olumlu seyretmemesine neden olur.
Uyku konusunda sözcük dağarcığı bu yaklaşım ve kavramlar doğrultuda genişledikçe hem bebekli hem küçük çocuklu ailelerde evler daha mutlu ve pozitif olur. Uyku sorunlarına çözüm şansı artar, aile diğer alanlara yönelmeye enerji bulur. Bebekler ve Ebeveynlerin daha fazla ve sağlıklı uyuması daha çok öğrenmeye, eğlenmeye, oynamaya, sosyal olup ilişki kurmaya zemin sağlar…
0 yorum on Bebeklerde Uyku Sorunları