Bağlanma Teorisi
- 05/08/2018
- 0
Bağlanma teorisi 0-2 yaş döneminin bebek için güvenli bağlanma dönemi olduğunu vurgular. Bu süreçte anneler, bebeklerinin bütün isteklerine cevap vermeli, onu duymalı ve yanında olmalıdır. Aksi halde bebek, dünyanın yeterince güvenilir bir yer olmadığı inancıyla birtakım kaygılar geliştirir.
Bebekler doğduktan sonra iki yaşına kadar dış dünyayla ilgili bütün algılarını anneleri üzerinden geliştiriyorlar. Dolayısıyla anne, her durumda bebeğine bakım verirken aynı anda güven de veren bir ortam sağlamak zorundadır.
Örneğin bilinen pek çok bebeklerde uyku problemlerini çözmek için verilen uyku eğitimi metotlarının çoğunda uygulanma sırasında da bebeği yatakta ağlatmak ya da odadan çıkmak anneyle arasındaki güvenli bağlanmayı bozar. Oysa uyku metotları uygulanırken mutlaka olması gereken alt mesaj “Ben buradayım, yanındayım, güvendesin ve başaracaksın” dır.
Bağlanma teorisi ve içeriğine diğer başka yönleriyle de önemine bakmakta fayda var.
BAĞLANMA TEORİSİ
Bağlanma’nın buradaki anlamı ve açılımı, sağlıklı ilişkiler kurma ve sürdürme becerisidir. Bowlby bağlanma kelimesini iki kişi arasındaki güçlü bağ olarak tanımlamış. Bağlanma teorisi bebeğin gereksinim duyduğu anda annenin bebeğe ulaşabilir olduğunu bebeğine göstermesine ve bunun da bebek tarafından biliniyor olduğuna odaklanır. Bebek ihtiyacı olduğunda annesinin yanında olduğunu bilmelidir. Bowlby, kuramında Güvenli Bağlanma yerine gelişen Güvensiz Bağlanma ile psikopatolojiler arasında bağ olduğunu söyler. Yani temeli bebeklik hatta gebelik döneminde atılan anne bebek güvenli bağlanmasının yaşam boyu etkileri vardır. Annenin gebelik döneminde bebekle kurduğu ilişki ilk önemli ilişkidir ve doğum sonrasındaki aralarında devam edecek ilişkilerinde de direkt etkilidir. Bu teoriye göre bebeğin anneye güvenli bağlanmasının çocuğun yaşamını sürdürürken önemli bir işlevi vardır. Davranışsal ve bilişsel gelişimi doğrudan etkiler.
GÜVENLİ BAĞLANMA
Bebeklerin ilk dönemlerinde hissedilen güvenlik duygusu, ya da duygusal güvende hissetmesi, hayat boyu kurulacak tüm sevgi ilişkilerinde de temel oluşturur. “Kişileri bir arada tutan sağlam bir yapıştırıcı, kolay kopulmamasını sağlayan güven temelli bir bağ” der bu altyapıya bazı kaynaklar.
Sürekli annenin bebeği yanında olması gerektiğini sanmasına neden olabilir bu bilgiler ilk etapta. Ancak aslında olması gereken güvenli bağlanma evresinde “Sağlıklı Ayrışma” nın da yaşanmasıdır. Anne bebeğini kısa süreler bırakabilmeli, ona ve kendine sağlıklı alanlar yaratabilmeli, kaygılarının sağlıklı ayrışmayı engellemesi durumunda olumsuz etkilerinin olacağını bilmelidir.
Anneler işe başlandıklarında kendine bu konuda yeterince güvenmediklerinde evden çaktırmadan çıkma eğilimi vardır. Yine bu annelerde yaşanan suçluluk hissi ile de bu bebeklerde gündüz davranış sorunlarının yaşanması, gece aktifliği sorunları daha çok görülür.
AYRILIK ENDİŞESİ
Ayrılık Endişesi, bebeğin annesinin onun için önemini bildiği, yanında istediği, bunu fark ettiği ama gittiğinde tekrar geleceğini de anlayacak kadar olgunlaşmadığı 7-9. Ay arası 1-2 ay süren bir ara evredir ve genelde sorunsuz atlatılır.
0 yorum on Bağlanma Teorisi